Scoala de Fotografie -  cursuri fotografie
imageart - cursuri foto - scoala de fotografie

Întreţinerea şi curăţarea aparaturii fotograficeEste indicat ca periodic aparatura noastră foto să treacă pe la "curăţătorie". De curăţenia aparatul depinde şi sănătatea acestuia. În timp, particulele de praf se depun pe aparat, obiective, accesorii. Acesta trebuie îndepărtat periodic pentru al împiedica să ajungă în interiorul aparatului. Cu cât avem mai mult praf cu atât şansele de a pătrunde în interior sunt mai mari.

Totuşi oricât ne străduim să protejăm o parte din acesta tot va ajunge in interiorul camerei. Unele efecte datorate prafului sunt depunerile acestuia între contactele de comandă ale aparatului, pătrunderea în interiorul grupului de lentile.

Efectul cel mai vizibil şi deranjant este pătrunderea prafului în camera obscură şi depunerea pe senzor. Acesta pătrunde în interior datorită schimbării lentilelor în mod frecvent. Obiectivele zoom prin mişcarea lor creează un efect absorbant ce atrage iarăşi praful în interior. Aceasta înseamnă că praful poate ajunge pe senzor în timp şi fără a schimba obiectivul.Unele aparate au început să aibă incluse în construcţia lor elemente de protejare împotriva prafului şi a umezelii. Carcasele au protecţii de cauciuc la îmbinări, senzorul are o protecţie împotriva prafului prin vibraţii sau bombardarea suprafeţei senzorului cu ultrasunete la o anumită frecvenţă, senzorii au un strat anti-aderenţă la praf. Cu toate acestea uneori praful tot pătrunde pe senzor.

Pentru curăţarea exterioară a aparatului se recomandă folosirea de pensule speciale pentru curăţare. În locurile mai greu accesibile se folosesc beţişoare cu bumbac sau o pompiţă de aer pentru a îndepărta praful prin suflare. Pentru filtre, lentile, avem nevoie de un material textil din microfibre antistatice ce nu lasă scame şi nu atrag praful. Mai avem nevoie pentru îndepărtarea urmelor de degete, grăsimi, de o soluţie specială ce nu atacă stratul antireflex. Această soluţie nu trebuie să conţină alcool şi amoniac. Pentru curăţarea lentilelor se pulverizează soluţia pe materialul textil (nu direct pe lentilă) apoi se curăţă lentila prin mişcări circulare fără a presa.spatule curatare senzor
solutie curatare senzor
spompa curatare
Pensula curatare senzorÎnainte de a ne apuca să curăţăm senzorul trebuie să verificăm dacă este necesară curăţarea lui. Verificarea se face în modul următor: se fotografiază o suprafaţă deschisă la culoare de preferinţă albă sau un cer senin. Se trece focalizarea în modul manual şi se focalizează la minim (către macro), închidem diafragma la maxim (către f22), se face o fotografie. Analizăm fotografia şi vedem zonele unde apare praful. Vom ţine cont că această imagine pe senzor va apărea răsturnată.

Pentru curăţare avem nevoie de acea pompiţă cu aer, o pensulă specială ce se încarcă electrostatic prin frecare cu aerul, o soluţie pe bază de etanol cu o putere mare de evaporare dar şi de dizolvare a prafului şi eventuale pete de grăsime, o spatulă pentru tipul senzorului aparatului.

Dacă considerăm că este necesară curăţarea, trebuie să ne asigurăm că bateria este încărcată la maxim. În momentul curăţării senzorului obturatorul rămâne deschis, o eventuală scădere a curentului din baterie poate determina închiderea obturatorului şi să ne surprindă cu uneltele în interior. Pagubele pot fi ireparabile uneori. Trecem aparatul din meniu în modul "cleaning senzor", obturatorul se deschide şi avem acces la senzor. În primă fază folosim pensula electrostatică.

Unele particule de praf în timp se întăresc şi se cementează pe senzor, acestea trebuie îndepărtate prin procedeu umed. Trebuie să achiziţionăm o spatulă gen Sensor Swab în funcţie de tipul senzorului, dacă avem un aparat full-frame spatula va fi de tip 1x, pentru un senzor DX crop 1,5x avem nevoie de o spatulă tip 1,5x sau 1,6x. Mai nou avem aparate foto cu senzor in format crop 1,3x (Seria Nikon D7000), se va folosi o spatula adecvată. Aceste spatule sunt acoperite cu un material textil ce atrage praful şi nu lasă scame.

Se pun două-trei picături de soluţie pe spatulă se curăţă senzorul cu o mişcare de la stânga la dreapta, se întoarce spatula şi se repetă mişcarea de la stânga la dreapta. Dacă am pus mai multă soluţie pe spatulă, se mai repetă procesul cu o spatul uscată pentru a îndepărta eventualele urme de soluţie.
Repetăm fotografia de verificare, dacă e necesar repetăm procesul.

Este indicat să efectuăm curăţarea într-un mediu cât mai uscat fără particule de praf în suspensie. Avem nevoie de o sursă de lumină puternică pentru a observa praful din interiorul camerei. La demontarea obiectivului i se va ataşa capacul de protecţie sau se va pune pe masă cu baioneta în jos pentru a nu intra praf.